×
logo

Kontaktirajte nas


Ako imate bilo kakvih pitanja posaljite nam mejl ili nazovite, rado cemo odgovoriti

Posalji

Programi kojima se bavi sportsko udruženje Halliwick

Uopšteno o plivanju:

Plivanje je jedna od najkorisnijih telesnih aktivnosti, koja u velikoj meri rešava zadatke svestranog telesnog vaspitanja dece. Teško je opisati koliku prijatnost pričinjava voda, kako onima koji znaju da plivaju , tako i onima koji još nisu naučili.

Boravak u vodi i bavljenje plivanjem utiče na nervni sistem i psihu deteta , stvara vedro raspoloženje i pruža retko zadovoljstvo i zdravu zabavu. Uz to voda omogućava puno fizičko i psihičko rasterećenje i opuštanje.

Plivanje se može definisati kao kretanje ljudskog tela po površini vode u horizontalnom položaju, uz pokrete ruku i nogu bez upotrebe pomoćnih sredstava, dok plutanje predstavlja održavanje na površini vode i predstavlja prelaznu fazu u učenju plivanja. Plivanje je specifična fizička aktivnost koja se izvodi u neprirodnoj sredini za čoveka, zbog toga povezanost čoveka i vode je višestruka kao: zdravstveno-higijenska, vaspitno-obrazovna, rekreativno-zabavna i životno praktična.

U plivanju rad gornjih ekstremiteta otežava uslove disanja i utiče na razvoj grudnog koša i povećava vitalnost pluća , u znatno većoj meri nego što je to slučaj kod bavljenja drugim sportskim aktivnostima. Pri plivanju se pojačava cirkulacija krvi , što vremenom dovodi do povećanja snage srčanog mišića i do trajnog poboljšanja njegove funkcionalne mogućnosti.

Odavno je konstatovano da plivanje predstavlja aktivnost koju treba primenjivati od najranijih godina života. Za vreme plivanja aktivna je celokupna muskulatura gornjih i donjih ekstremiteta, mišići leđa, ramenog pojasa, trupa i karličnog pojasa, a plivači vremenom postaju snažniji, proporcionalno razvijeni, sa pravilnim stavom tela. Poznata je i značajna uloga plivanja u procesu rehabilitacije, koja se primenjuje u hidroterapiji i u svim slučajevima u kojima je potrebno uspostavljanje normalne funkcije ili poboljšanje pokretljivosti zglobova.

Znanje plivanja predstavlja jednu životno važnu naviku koja služi čoveku čitavog života, pruža mu opšte samopouzdanje kada se nalazi u bilo kakvom kontaktu s vodenom sredinom i pruža mogućnost da u njoj uživa bez napora u kasnijoj starosti.

Programi

Individualni časovi plivanja za svu decu

Prednost individualnih časova plivanja je da je program baziran na individualnom pristupu, odnosno trener je u potpunosti posvećen polazniku tokom trajanja treninga od 45min i to u dogovorenom terminu. Još jedna velika prednost ovakve vrste treninga je fleksibilnost u terminima tako da uvek postoji način da uskladite plivanje sa svim Vašim obavezama u toku dana.

Učinak individualnih treninga pivanja je višestruko veći i brži u odnosu na grupni oblik rada. Treninge sa Vama realizuju treneri fakultetskog obrazovanja sa radnim dozvolama Plivačkog saveza Srbije. Treneri u potpunosti prilagođavaju i planiraju plan i program rada samo za Vas ili Vaše dete, kako bi iz Vas izvukli na najbolji mogući način ono zbog čega ste i došli kod nas.

Ovakav vid rada namenjen je polaznicima svih starosnih kategorija. Naš moto je: “Svako može naučiti da pliva!”

Senzorno-motorički razvoj i obuka Halliwick koncepta plivanja

Rezultati brojnih istraživanja jasno sugerišu da se tokom prvih godina života postavljaju 'dobri temelji' celokupnog razvoja i da se ovi 'dobri temelji' ne mogu uspostaviti bez obezbeđivanja kvalitetne fizičke i socijalne sredine, za rani razvoj i učenje dece. Jedan od prvih praktičnih koraka u obezbeđivanju kvalitetnije sredine, za rani razvoj dece, jeste formulisanje standarda ranog razvoja i učenja.

Nikolić, S., Ilić-Stošović, D., & Ilić, S. [2010]. Razvoj senzorno-motoričkih sposobnosti na predškolskom uzrastu. Specijalna edukacija i rehabilitacija, 9(1), 77-84.

Program osmišljen u želji da objedini senzorno-motorički razvoj deteta sa obukom halliwick koncepta plivanja, kako bi upotpunili jednu celinu, te podstakli pravilan rast i razvoj deteta. Dnevni program se sastoji iz dva dela, prvi deo obuhvata senzono-motorički razvoj gde po prvom dolasku vršimo standarizovana testiranja posturalnog statusa, motoričkih sposobnosti kao i testove uravnoteženosti balansa kod korisnika. Nakon testiranja pravimo personalizovan plan i program kako bi pružili kvalitetni tretman i pogađali ciljne tačke za napredak.

Senzorno-motorički razvoj deteta je od velike važnosti jer je to dobra podloga za razvoj intelektualnih i emocionalnih sposobnosti. Od velike važnosti je da se obrati pažnja na stimulaciju koju dete dobija kroz svakodnevne aktivnosti, jer svaki pokretutiče na razvoj motorike.

Prvi deo vremenski traje 45minuta, gde nakon toga idemo na bazen koji je u istom objektu, vreme provedeno u bazenu, gde temperature vode uvek iznosi preko 30stepeni, takođe iznosi 45minuta gde vršimo standardizovan Halliwick koncept test i primenjujemo program “10 Tačaka”. Kada korisnik ostvari maksimalni skor na halliwick koncept testu započinje se sa obukom plivačkih tehnika (kraul, leđno, prsno, delfin ili i nekom kombinacija ovih tehnika).

Plivanje za bebe i naše najmlađe “Babies & Toddlers swim”

Program inspirisan Halliwick konceptom plivanja namenjen najmlađim starosnim kategorijama, od 2 do 4 godine, uskoro i za mlađe! Prisustvo roditelja u bazenu je obavezno, gde roditelj i dete čine par, sa njima je u bazenu i trener kao grupovođa treninga. Trenerov zadatak je da animira decu, podstakne zabavu i pozitivno razmišljanje, nakon toga zadaje vežbe koje roditelj i dete realizuju, zatim sugeriše i koriguje položaje u vodi kako bi što pravilnije izvodili vežbice kroz igru.

Cilj ovog programa je da dete navikne na boravak u vodenoj sredini, da nauči osnove razmene gasova disajnim putevima, osnovne položaje u vodi, bezbedan ulazak i izlazak iz vode. Boravak u vodi jača imunitet, srčani mišić i uvećava kapacitet pluća, deca će se osloboditi straha, naućiće da uživaju i bezbedno se igraju u njoj, a i roditelji će provesti vreme u zabavi i aktivno provesti vreme sa svojom mališanima.

Treninzi se odvijaju u malom bazenu JP SPC “SPENS”, koji može da zadovolji sve naše potrebe. Temperatura vode iznad 30stepeni, funkcionalne svlačionice, tuševi, toalet. Trajanje treninga je 30 minuta, potrebno je da se dođe 10tak minuta ranije kako bi se na vreme spremili i započeli sa programom. Tokom programa koristimo standardne rekvizite koji daju doprinost u kvalitetu rada i sprovođenja programa