×
logo

Kontaktirajte nas


Ako imate bilo kakvih pitanja posaljite nam mejl ili nazovite, rado cemo odgovoriti

Posalji

Sta je to Halliwick ?


Halliwick koncept je pristup obučavanju svih ljudi, narocito onih sa telesnim poteškoćama i/ili poteškoćama u učenju, da bi mogli učestvovati u aktivnostima u vodi, kretati se samostalno i plivati.
Procitaj vise
Boy

Halivik koncept plivanja

Istorijat

Halivik metodu (sada koncept) razvili su James i Phyl McMillan, treneri za obučavanje plivanja osoba sa invaliditetom. James McMillan (Mas) je po struci bio inžinjer i trener plivanja. NJegovo razumevanje hidrostatike i hidrodinamike omogućilo mu je razumevanje problema ravnoteže i pokreta na koje su nailazile osobe s teškim invaliditetom u vodi. Mas i njegova supruga Phyl su na početku radili sa devojčicama sa invaliditetom iz škole „Halliwick“ iz severnog Londona te je ovaj koncep plivanja dobio po toj školi, Halliwick.

Prvi klub Pingvini koji je osnovan 1950. Prihvatao je ljude sa različitim vrstama telesnih, mentalnih i čulnih oštećenja. Plivački klub Pingvini je bio u potpunosti volontersko i dobrovoljno društvo, roditelji, rođaci i prijatelji plivača školovli su se za instruktore i pomagače.

Udruženje terapijskog plivanja (kasnije nazvano Udruženje terapijskog plivanja Halivik) osnovano je 1952. godine. Halivik se proširio državom (Engleska), Mas je pozvan u Evropu da nastavi svoj rad, gde je to i učinio brojnim predavanjima i seminarima.

Neko vreme rad se nastavio u rekreativnim plivačkim klubovima. Dok su ljudi koji su radili na profesionalanom području shvatili kako se koncept Halivik može terapijski koristiti, Halivik grupe se formiraju u vrtićima, posebnom školama, bolnicama i ustanovama za ljude sa smetnjama u učenju. Cilj Jamesa McMillana bio je omogućiti što širu primenu koncepta. Pripremajući međunarodno udruženje Halivik, James McMillan preminuo je 1994. godine. Phyl McMillan aktivno je učestvovala u Plivačkom klubu Halivik pingvini i međunarodnom udruženju sve do svoje smrti 2003. godine.

Svaki plivač se podučava sa jednim instruktorom sve dok se ne postigne potpuna nezavisnost. Tandem istruktor-plivač postaje jedinica unutar grupnih aktivnosti, tako da plivač dobije prednost socijalne interakcije sa svojim kolegama, dok u isto vreme uživa u nenametljivoj, ali stalnoj pažnji individualnih instruktora. Uz širok spektar igara prilagođenih uzrasnoj dobi i sposobnostima, grupe se upoznaju sa karakteristikama i ponašanjem vode te plivači uče kako kontolisati svoje sopstvene probleme ravnoteže.

Pružanje odgovarajuće pomoći od strane instruktora omogućuje plivaču da doživi osećaj pokretljivosti koju ne može osetiti i doživeti na kopnu. Nakon što se plivač mentalno prilagodio vodi i nakon što su principi kontrole ravnoteže naučeni, plivači dostižu nivo kada su spremni da se odvoje od instruktora, tada, možda prvi put u životu, mogu osetiti nezavisnost i slobodno se kretati u prostoru.

Heart


Pozitivno razmisljanje

Poducavamo u vodi svakoga na jednakoj razini i razmisljamo pozitivno - svako je plivac
Heart


Mogucnosti

Podsticemo napredak, ne koristimo pritisak. Naglasak je na mogucnosti, ne na nemogucnosti
Heart


Zabava

Naglasak je i na uzivanju tako da se vecina aktivnosti stavlja u igru

Deca se rađaju iz vodene sredine i kroz celi život uživaju u vodi na različite načine. Za decu sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom plivanje je i sastavni deo rehabilitacije, ali i nači psihološkog prilagođavanja na različite situacije kao i rekreaciju i socijalizaciju.

Novo iskustvo ulaska u vodu, aktivnosti sprovedene kroz igru i fizičku aktivnost detetu je od izuzetnog značaja, ne samo fizički nego i na psihološkom nivou, za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom aktivnosti u vodi, kao i savladavanje neke od tehnika plivanja, može biti jedini način samostalnog kretanja u prostoru.

Takvu samostalnost može naučiti kroz program po Halivik konceptu plivanja.

Coach

Filozofija Halivik koncepta plivanja

1. Halivik koncept plivanja podučava „sreću u vodi“, a plivačke zaveslaje tek kada se savlada Program od 10 tačaka.
2. Koriste se instruktori za pomoć plivačima, a ne pomoćna plutajuća sredstva.
3. Instruktori Halivik koncepta plivanja su u vodi sa plivačima, ne stoje sa strane.
4. Služimo se imenima plivača, naglašavajući jednakost.
5. Podučavanje je dugotrajno, brzinom prilagođenom plivaču. Podstičemo napredak, ali se ne koristi pritisak.
6.Podučavanje mora da ima logičan sled, svi predhodni koraci moraju biti naučeni.
7. Naglašavamo na sposobnosti plivača, ne na njegova ograničenja.
8. Naglasak je na uživanju, tako da se većina aktivnosti odvija u vodenoj sredini kroz igru.
9.Razmišljamo pozitivno, svako je plivač.
10. Treninzi se odvijaju u grupi sa individualnim pristupom (par trener plivač), tako da plivači podstiču jedni druge, a novi instruktori su potpomognuti iskusnijim.

Imate pitanje, zelite da nam se pridruzite?

Prijavite se odmah i zapocnite svoju avanturu sa drustvom

Kontaktirajte nas